Ciekawe rośliny
Rośliny zewnętrzne
Castanea sativa 'Asplenifolia'
Kasztan jadalny 'Asplenifolia’
Duże drzewo, dorastające do 12-15 m wysokości. Korona szeroka, gęsta, kulista lub szerokoeliptyczna. Młode pędy fioletowe, często omszone. Liście podłużnie lancetowate, długości do 23 cm i szerokości 1-8 cm, w różnym stopniu powcinane. Obok liści normalnych występują liście węższe, niekiedy nawet nitkowate. Niektóre całobrzegie, inne z bardzo głębokimi ząbkami, ostro zakończone na wierzchołku i klinowate u nasady. Na wierzchu ciemnozielone, błyszczące; na spodniej stronie nieco jaśniejsze. Jesienią przebarwiają się na żółtobrązowo.
Kwiaty rozdzielnopłciowe, jednopienne. Żeńskie drobne i niepozorne, męskie kremowe, zebrane w kłosowate, sztywne i stojące kwiatostany długości do 35 cm. Kwitnie w czerwcu i na początku lipca. Owoce to brązowe, błyszczące orzechy średnicy 2-3 cm, z szeroką, jasną blizną u podstawy i sztywnymi, kłującymi pozostałościami znamion słupka na wierzchołku. Owoce zamknięte po 2-3 sztuki w kolczastej, kulistej okrywie, której średnica może dochodzić do 5-6 cm. Dojrzewają w końcu września i na początku października.
Odmiana po raz pierwszy opisana we Francji w 1814 roku. W zasadzie odporna na mrozy, ale młodsze egzemplarze mogą w surowe zimy nieco przemarzać. Wymaga gleb żyznych, głęboko uprawionych i ciepłych, umiarkowanie wilgotnych, o odczynie od obojętnego po lekko kwaśny. Najlepiej rośnie w pełnym słońcu, ale toleruje półcień. Należy sadzić pojedynczo, w miejscach ciepłych i osłoniętych. Polecana do parków zieleni osiedlowej i większych ogrodów przydomowych. Cenne drzewo krajobrazowe. Zaczynają owocować drzewa około 10 letnie, zwykle początkowo nasiona nie są wykształcone. Starsze drzewa wykształcają w pełni wartościowe owoce, szczególnie w ciepłe i długie lata. Zawierają dużo skrobi i cukru i są jadalne w formie pieczonej, gotowanej lub też zmielonej na mąkę. Bardzo ładne drzewo ozdobne z liści, męskich kwiatostanów, a także w okresie owocowania.