Ciekawe rośliny

Rośliny zewnętrzne

Castanea sativa
Kasztan jadalny

Długowieczne drzewo od niepamiętnych czasów uprawiane w Europie Południowej jako drzewo owocowe. Gatunek lasotwórczy. Obecnie rozpowszechniony także w Europie Zach. Osiąga wys. 20-35 m, i często 2 m śr. pnia. Korona rozłożysta gęsta, zaokrąglona. Liście zielone, podłużne, lancetowate, ząbkowane, 16-28 cm dł. i 5-9 cm szer. Kwiaty męskie w sterczących, kłosowatych, dekoracyjnych kwiatostanach, do 30 cm dł., VI-VII. Owoce, tak zwane kasztany lub marony, o śr. 3-3,5 cm, brązowe, zwykle zebrane po 3, w kulistych, kolczastych okrywach. Dojrzewają w październiku. Zawierają dużo skrobi i cukru. Jadane są pieczone, gotowane, mielone na mąkę. Roślina wymaga łagodnego klimatu i odpowiedniej wilgotności powietrza. Jest wrażliwa na wczesne wiosenne i jesienne przymrozki.

fot: Benjamin Gimmel, BenHur (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kasztan_jadalny#/media/File:Frucht_der_Edelkastanie.jpg)

autor: Magdalena Tomżyńska - TOMŻYŃSKI Szkółka Roślin

Informacje
stanowisko:
słoneczne
pochodzienie:
Europie południowa
forma:
drzewo
wysokość:
powyżej 20 m
podłoże:
suche, umiarkowanie wilgotne, lekko kwaśne
gleba:
piaszczysta, próchniczna, gliniasta