Nowości
Co nowego
Zielnik w naszej kuchni
Zielnik w kuchni to wspaniała rzecz. Jest ciekawą dekoracją, a zioła w nim wyhodowane nadają gotowanym przez nas potrawom niezwykły smak. Wybierając miejsce na zielnik pamiętajmy […]
Zielnik w kuchni to wspaniała rzecz. Jest ciekawą dekoracją, a zioła w nim wyhodowane nadają gotowanym przez nas potrawom niezwykły smak. Wybierając miejsce na zielnik pamiętajmy o tym, aby rośliny miały dostęp do światła. Jeżeli w naszej kuchni nie ma okna, polecamy skorzystanie z balkonu bądź okna w salonie. Aby nasz zielnik zdobił wnętrze, warto wybrać odpowiednie doniczki bądź osłonki dopasowane do naszego stylu oraz spełniające wymagania sadzonych przez nas ziół.
Zioła lubią być często podlewane. Nie mogą być jednak w stałym kontakcie z wodą, dlatego najlepiej wybierać doniczki, z min. 1 cm otworem, aby zapewnić odpływ nadmiaru wody z ziemi. Warto zrobić również drenaż na dnie doniczki lub pojemnika. Można go bardzo prosto wykonać układając 2-3 centymetrową warstwę żwirku lub małych kamieni. Zapewni to odpływ wody oraz dostarczy korzeniom dostęp do tlenu. Zalecamy wybieranie nasion jako pewniejsze źródło niż sadzonek. Istotnym czynnikiem jest również wybór podłoża – warto wybrać odpowiednie, przeznaczone do warzyw lub uniwersalną ziemię ogrodową. Odczyn podłoża powinien być obojętny lub lekko zasadowy.
Zioła, które warto posiadać w swojej kuchni to przede wszystkim słynna bazylia i oregano.
Bazylia cieszy się dużą popularnością. Posiada właściwości antyoksydacyjne oraz jest bogactwem witamin A, K, C.
Oregano natomiast jest jedną z najdłużej znanych roślin o właściwościach leczniczych. Znane było już w Starożytnej Grecji i wykorzystywane przez Hipokratesa i Arystotelesa. Warto hodować oregano w mocno nasłonecznionym miejscu- jest to gwarancją wyrazistego smaku i aromatu przyprawy.
Majeranek, kuzyn oregano, to jedna z popularniejszych przypraw kuchni staropolskiej. Często wykorzystywany jako przyprawa do potraw ciężkostrawnych, stanowi doskonały dodatek smakowy oraz reguluje procesy trawienne. Majeranek posiada szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Polecany w szczególności dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego.
Rozmaryn to aromatyczna przyprawa pasująca przede wszystkim amatorom kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Doskonały smak rozmarynu będzie doskonałym uzupełnieniem naszych potraw a jego aromat dopełnieniem zielnika. Rozmaryn, w doniczce preferuje miejsca nasłonecznione bądź pół cieniste. Nie lubi nadmiaru wody.
W Centrum Ogrodniczym Jucca znajdą Państwo szeroki wybór nasion, podłoża oraz doniczek i osłonek do ziół, które ozdobią każde wnętrze.
Zapraszamy!
Odwiedź nas również na:
Odwiedź również nasze inne strony w internecie:
Twitter
Instagram
YouTube