Nowości
Porady ogrodnicze
O czym warto pamiętać w październiku?
Cebule i bulwy Sadzimy cebule tulipanów, czosnków, cebulic i szafirków w starannie przygotowanych miejscach. Zbiory Zbieramy owoce i warzywa przeznaczone do przechowywania. Sadzenie i przesadzanie Październik […]

Cebule i bulwy
Sadzimy cebule tulipanów, czosnków, cebulic i szafirków w starannie przygotowanych miejscach.
Zbiory
Zbieramy owoce i warzywa przeznaczone do przechowywania.
Sadzenie i przesadzanie
Październik jest dobrym momentem na sadzenie i przesadzanie krzewów owocowych: porzeczek, agrestu, borówki i malin, a także wszelkich krzewów o liściach opadających.
Przycinamy
Dzielimy kępy bylin kwitnących latem w celu ich odmłodzenia, które sadzimy w innych miejscach na takiej samej głębokości, aby zapowiedz zmęczeniu gleby. Pamiętajmy również o podporach dla kwiatów obficie kwitnących, przekwitłe kwiaty ścinamy. Ścinamy również przekwitłe kwiatostany róż i zostawiamy pędy do zdrewnienia, aby przygotowały się do zimy.
Ochrona i pielęgnacja
Po zbiorach usuwamy wszelkie resztki, gdyż porażone liście, owoce i korzenie stanowią doskonałe miejsce rozwoju chorób grzybiczych i bakterii. Jest to także najlepsza profilaktyka ograniczająca choroby w przyszłym roku. Sukcesywnie usuwamy opadłe liście z sąsiedztwa krzewów i roślin, a także resztki roślin jednorocznych wraz z korzeniami (glebę należy przekopać).
Nawadnianie i nawożenie
Nawozimy nawozami potasowo-fosforowymi warzywa i zioła wieloletnie. Pamiętajmy o nawadnianiu roślin zimozielonych, często padają ofiarami suszy fizjologicznej (a nie mrozu!).