Nowości

Blog

Jakie warzywa zasiać jesienią?

Tak się jakoś składa, że prawdziwi ogrodnicy i wielbiciele prac na swojej działce rzadko odpoczywają na leżaku, podziwiając efekty swoich starań. Nie ma takiej pory roku, która dawałaby […]

Jakie warzywa zasiać jesienią?
30 października 2020

Tak się jakoś składa, że prawdziwi ogrodnicy i wielbiciele prac na swojej działce rzadko odpoczywają na leżaku, podziwiając efekty swoich starań. Nie ma takiej pory roku, która dawałaby czas na pełne wytchnienie i nawet jesień, wymaga starań o przyszłoroczne zbiory. Szczęśliwie, pasjonaci kochają tę rytmiczność i już myślą o zasiewach warzyw ozimych.

Zasiewy warzyw ozimych

Cel jest bardzo prosty – jak najwcześniejsze pozyskanie plonów już w początkach wiosny. Równie łatwa jest realizacja. Wystarczy wybrać słoneczne stanowisko, osłonięte przed powiewami gwałtownego wiatru. Ziemia musi być bardzo dokładnie oczyszczona z chwastów i bogata w składniki mineralne, a podstawę po zasiewach stanowi regularne podlewanie. Mrozoodporne rośliny możemy sadzić we wrześniu, październiku, a nawet listopadzie, a wówczas wraz z pierwszymi promieniami słońca intensywnie się rozrosną i szybko będą gotowe do zbiorów.

Mieszanki sałat

To bodaj najprostsze w uprawie rośliny, bez większych wymagań i w dodatku gwarantujące spektakularny sukces nawet początkującym ogrodnikom. Możemy sadzić je wprost do gruntu, ale to ta grupa, która równie dobrze nadaje się do sadzenia w donicach umieszczanych na parapetach. To sprawia, że możemy cieszyć się świeżymi listkami praktycznie przez cały rok. Do gruntu najlepiej wysiać szpinak, wkładając nasionka na głębokość dwóch centymetrów w rzędach rozstawionych co kilkanaście centymetrów. Jeśli przed nadejściem pierwszych mrozów zobaczymy po dwa listki, a naszą uprawę okryjemy zaschłymi łodygami czy łątkami, tak by nie ograniczać dostępu światła, pierwszych zbiorów możemy się spodziewać już w kwietniu.

Cebulka i czosnek

Stanowisko pod cebulki postarajmy się wzbogacić kompostem, a do siewu wybierzmy tylko dymki o dużych rozmiarach, bo takie lepiej znoszą mrozy. Przypilnujmy, aby wierzchołki były zakryte ziemią na około dwa – trzy centymetry i zadbajmy o okrycie zagonka słomą lub agrowłókniną. Równie głęboko wsadźmy ząbki czosnku, wybierając odmiany wytwarzające pędy kwiatostanowe, bo w ich przypadku odporność na niskie temperatury jest zdecydowanie wyższa.

Marchew i pietruszka

Do jesiennych zasiewów wybierajmy wczesne odmiany. W przypadku marchwi wybór właściwego terminu wymaga precyzyjnego śledzenia prognoz pogodowych, bo musimy wysiać nasionka tak, aby nie zaczęły kiełkować przed zimą. Temperatury muszą więc być niższe niż cztery stopnie. Uprawę stosunkowo dobrze zabezpieczy lekki śnieg, a jeśli go nie będzie, możemy użyć dodatkowych mat słomianych do ochrony zagonków. Jako że szkoda zmarnować nasze prace związane ze śledzeniem pogody, pamiętajmy, że dokładnie w tym samym momencie, możemy wysiać pietruszkę. Przezimuje ona nawet lepiej niż marchew, a wczesną wiosną świetnie zniesie przymrozki.

Wsparcie upraw. Zimne ramy.

Bób, groch, kalafiory… a to wszystko o miesiąc wcześniej niż u sąsiada? To możliwe, jeśli dasz zasiewom wsparcie w postaci zimnej ramy. To nic innego jak skrzynka z przeszklonym dachem ustawiona nad uprawami, po to, by uchwycić jak najwięcej słońca i utrzymać wilgoć gleby. Wystarczy ustawić ją w kierunku południowym, wysiać nasiona i spokojnie czekać na wiosnę.

więcej zdjęć na naszych profilach społecznościowych